Vesti / Mlađe kategorije / Kadeti "potopili" Zemun

Kadeti "potopili" Zemun22.10.2010. 09:17

Autor: ICE(5)
U

z izvinjenje što protekle dve nedelje nije bilo izveštaja o mladim snagama Vojvodine, vreme je da se osvrnemo na ono što su postigli proteklog vikenda. On je bio uglavnom uspešan za naše mlađe selekcije i igrače, a posebno su se istakli naši kadeti koji su pružili možda i najbolju partiju ove jeseni i ubedljivo savladali Zemun.


OMLADINCI

Naši omladinci proteklog vikenda nisu nastupali, njihov meč sa Jagodinom koji je trebao da bude odigran u Veterniku je odložen. Trenutno na tabeli Omladinske lige Srbije naš tim zauzima peto mesto sa 16 bodova i jednom utakmicom manje. Zaostatak za vodećom ekipom je poprilično velik.


KADETI

U jedanaestom kolu Kadetske lige Srbije, ekipa Vojvodine je dočekala u Veterniku Zemun i ostvarila ubedljivu pobedu 3:0 (1:0).

Naš tim je nastupio u sledećem sastavu:
Čavić (Ćurko), Dangubić (Aleksoski), Nastić, Simikić, Glumčević, Petrić, Marčeta (Krasin), Meleg (Šipovac), Ferati (Banjac), Vojvodić (Savić), Spremo (Mrđan).

Strelci za našu ekipu su bili Marčeta u 16, Ferati u 53. i Krasin u 75. minutu.

Posle dužeg vremena naši kadeti su zaigrali u najjačem i pravilno ukomponovanom sastavu. To se itekako osetilo na terenu gde je naš tim delovao kao prava kaznena ekspedicija i Zemunci mogu da budu presrećni što su primili samo tri pogotka, jer je šansi ispred njihovog gola bilo sijaset. Treba napomenuti i to da je meč odigran po prilično lošem vremenu, kiša je konstantno padala, a teren je bio potpuno natopljen vodom i na pojedinim mestima ne baš u najboljem stanju.

Žestoko su naši kadeti krenuli od starta i pritisli gostujuću ekipu koja se orijentisala na odbranu svog gola. Zapretio je Milan Spremo, koji se potpuno ustalio u ekipi sastavljenoj od godinu dana starijih momaka (ali i dalje igra mečeve i za mlađe kadete, što znači često dva meča u samo dva dana), ali je njegov šut zaustavila stativa. Ubrzo zatim Spremo je šutirao sa distance, loptu je na putu ka golu zahvatio napadač Damjan Marčeta, promenio joj pravac i ona je završila u mreži Zemuna.

Vođstvo nije zadovoljilo domaću ekipu, nastavili su se ataci ka golu gostiju, a šanse ređale kao na traci. Spremo je bio raspoložen za igru i ubrzo je driblinzima na oko dvadesetak metara od gola prevario dvojicu igrača Zemuna, a zatim šutirao u ugao gola suprotan od smera njegovog kretanja, međutim lopta je završila tik uz samu stativu u gol-autu. Nakon jednog od brojnih kornera za domaću ekipu, mat situaciju je imao Marčeta i priliku da postigne svoj drugi gol, ali je iz blizine šutirao glavom zamalo iznad prečke.

Veoma raspoložen za igru je bio i Dejan Meleg, konstantno se probijao kroz sredinu i po levom boku zadajući pravu glavobolju igračima Zemuna. Prvo je primio jedan odličan pas od Vojvodića, stuštio se po levoj strani uz gol-aut liniju u kazneni prostor i kada je izgledalo da će šutirati na gol, on je napravio "lažnjak", poslao svog čuvara "po burek" i asistirao prema sredini šesnaesterca ka Spremu, koji međutim nije dobro zahvatio loptu i ona je otišla visoko iznad prečke. Zatim je Meleg nakon jednog solo prodora izbio ponovo sam na levi bok, usledio je centaršut po zemlji, loptu je prihvatio Ferati i iz okreta šutirao, ali je u zadnji momenat jedan igrač Zemuna izblokirao njegov šut. Nakon toga odlično je po levoj strani prošao i Bojan Nastić, pretrčao je jednog protivničkog igrača, stigao loptu koja je bežala i poslao dobar centaršut gde je nakon gužve lopta odbijena, ali na 17-18 metara ona stiže do Milana Vojvodića koji izvanredno šutira pod samu prečku, ali golman Zemuna panterskim skokom izbija loptu u korner.

Gosti su bili poprilično bezopasni po gol domaće ekipe, pokušavali su šutevima iz daljine, ali je to bilo poprilično neprecizno sem u jednom pokušaju gde ipak nije bilo veće opasnosti za Čavićevu mrežu.

U drugom delu igre viđena je ista slika na terenu, a može se reći da je domaća ekipa krenula još žešće da kidiše ka protivničkom golu. Izuzetno opasna po protivnički gol je bila četvorka Vojvodić-Meleg-Ferati-Spremo, tako da Zemunci prosto nisu znali na koga da pre svega obrate pažnju. Sevali su munjeviti napadi, a glavobolju gostujućim igračima zadavao je i najistureniji igrač u domaćoj ekipi, visoki Marčeta koga je ubrzo zamenio skoro isto tako korpulentni Andrej Krasin. Pre izlaska iz igre, Marčeta je imao jednu priliku gde se nije najbolje snašao pred protivničkim golom nakon što mu je Ferati poslao upotrebljivu loptu.

Ubrzo je usledila veoma lepa akcija domaćeg tima, štoper Petrić je poslao dugačak poluvisoki pas ka Feratiju, ovaj je iz prve odigrao i izbacio brzonogog Vojvodića koji je krenuo sam ka golu gostiju, praćen doduše u stopu od dvojice protivničkih igrača. Kada mu je i golman pošao u susret, Vojvodić je malo posustao i lošije šutirao u pokušaju da plasira loptu koja je otišla pored gola. Ubrzo je i Meleg pokušao da ugrozi gol gostiju, probio se po desnoj strani, šutirao, ali je lopta za dlaku otišla uz desnu stativu gola gostiju.

Ipak, već nakon toga Vojvodina je duplirala svoje vođstvo.Spremo je fantastično povukao jednu kontru i izneo loptu, oslobodio se jednog igrača gostiju i kada se na dvadesetek metara namestio za šut, usledilo je neočekivano i prikriveno dodavanje za Edina Feratija koji je bio sam na desnoj strani. Spremovo dodavanje je iz igre izbacilo čak trojicu igrača Zemuna koji su svi krenuli u blokadu šuta, zaista još jedan u nizu majstorski poteza velike nade FK Vojvodina. Ferati naravno nije propustio veliku priliku da savlada golmana Zemuna, zaobižao ga je i mirno poslao loptu u mrežu.

Ni posle drugog gola Vojvodina nije stala, već je i dalje žestoko napadala.Nakon jedne kontre lopta je došla do Melega na desnoj strani, u susret su mu krenuli i protivnički igrač i golman Zemuna koji je napustio gol-liniju, Meleg ih je varkom "bacio" na zemlju, zatim pogledao ka golu koji je ipak bio dosta udaljen, šutirao majstorski, ali zaista nije imao sreće jer je lopta prvo pogodila prečku, a zatim i stativu nakon čega se odbila u polje. Na scenu je ubrzo stupio i Bojan Nastić, krenuo je na sredini terena u pravi trk, u slalomu je nanizao nekoliko protivničkih igrača, zatim lagano dodao loptu na desnu stranu gde je bio sam Andrej Krasin, koji ju je topovskim udarcem smestio iza leđa gostujućeg golmana. Bio je to konačan rezultat utakmice, mada su do kraja rezervisti Mrđan, Savić, Banjac, kao i strelac Krasin, imali prilike da nanesu gostima pravu katastrofu. Zemun je stvorio samo jednu ozbiljnu priliku, ali se istakao golman Čavić koji je iz blizine odbranio šut, a odbijenu loptu je igrač Zemuna poslao pored gola.

Naši kadeti trenutno zauzimaju peto mesto na tabeli, ali preti da ih pretekne Teleoptik koji ima 2 meča manje. Ono što je bitno jeste to, da je zaostatak za vodećim ekipama mali. Šteta je što su 4 boda bespotrebno izgubljena u duelima sa dve veoma slabe ekipe sa samog dna tabele, ali verovatno su i određeni kadrovski problemi uticali na to. Ubrzo slede mečevi sa Zvezdom i Partizanom, a isti rivali u omladinskoj ligi čekaju i godinu dana stariju našu selekciju.


MLAĐI KADETI

U dvanaestom kolu Kadetske lige Vojvodine, naši mlađi kadeti su zabeležili i dvanaestu pobedu. Savladana je u gostima Inđija sa 5:3. Suvišno je i napominjati da naši momci suvereno drže prvu poziciju na tabeli.


PIONIRI

U redovnom kolu Pionirske lige Vojvodine, naši pioniri su ponovo bili izuzetno ubedljivi. U gostima protiv ekipe Inđije zabeležena je pobeda od 5:0. Naša ekipa sa maksimalnim učinkom zauzima prvo mesto na tabeli, a impresivan je podatak da su na 12 utakmica primili samo 2 gola, a prosek datih golova po meču je čak nešto veći od 6. Ipak, kao što je bio slučaj i sa nekim prethodnim generacijama, za naše pionire ovo nije baš odgovarajuće takmičenje i krajnje je vreme da u klubu razmisle o učešću u Pionirskoj ligi Srbije.

Da pogledamo malo kako obično izgleda startna postava naših pionira.

Na golu je Mladen Ivić, on nije nešto preterano visok, ali ga krasi dobar pregled igre i ima odlične reflekse.

Štoperski tandem čine Aleksandar Desančić i Nikola Fimić. Desančić je relativno nižeg rasta za štopera, ali poseduje odličan pregled igre, dobro se postavlja, ima dobru tehniku i zna da iznese loptu sa svoje polovine terena. Po potrebi može da igra i zadnjeg veznog. Fimić je izuzetno visok i razvijen za svoje godište, pravi korpulentan štoper, odličan u skoku i izuzetno jak u duelu.

Desnog beka igra Srđan Vukaljević, inače brat Dejana Vukaljevića koji igra za omladince Vojvodine. Zanimljivo je to da obojica igraju na istoj poziciji. Vukaljević je odličan bek, probojan, jak u duelu i poprilično ofanzivno orijentisan. Često ume da se ubaci i u sredinu, a zna dobro da igra i glavom što baš nije česta karakteristika kada su bekovi u pitanju.

Na levom beku nalazi se Đorđe Vulić, reč je o snažnom, relativno višljem igraču, nešto sklonijem defanzivnoj igri. Odlično obavlja zadatke u odbrani, nije preterano brz, ali poseduje dosta dobar i precizan centaršut, ume da pošalje dobru dugačku loptu, tako da je od velike koristi i za ofanzivne pokušaje njegove ekipe po levoj strani.

Na poziciji zadnjeg veznog igrača nalazi se Dušan Zeljković, reč je o klasičnom igraču za tu poziciju, međutim Zeljković ima ipak bolju tehniku nego što je poseduje većina zadnjih veznih igrača. Ume da proigrava saigrače kada je to potrebno, a možda je za nijansu slabiji u duelima.

U centru veznog reda obično igra Nikola Milić, mada je on imao i problema sa povredom. Reč je o zaista dobrom tehničaru, probojnom igraču, koji poseduje i solidan šut. Ponekad bi njegova igra mogla da bude za nijansu kolektivnija.

Ispred Milića se nalazi izvanredni Stefan Petrović koji je mozak ekipe. On je pravi majstor driblinga, a posebnu težinu tome daje i činjenica što to odlično radi u trku, osvajajući prostor. Dovoljno mu je samo malo prostora da pokaže šta sve ume. Poprilično je i brz i dobro fizički pripremljen, pa može da izdrži dosta dugo da igra u visokom ritmu. Poseduje i izvanrednu pas igru i odličan pregled igre, pa tako zna povremeno i dobro odmerenim šutevima iz daljine da iznenadi protivničke golmane.

Na desnoj strani, ofanzivno orijentisan, nalazi se Novak Vujošević. Nije klasičan bočni igrač, ali mu ipak dosta odgovara da se izvlači po desnoj strani. On je prava radilica, na svakoj utakmici pretrči zaista mnogo. Ume pravovremeno da uposli saigrače i poseduje dobar šut sa distance. Nije vrstan tehničar, ali zato poseduje mnoge druge kvalitete.

Napad pionira Vojvodine čine Uroš Stamenić i Saša Ćurko.

Stamenić nije toliko isturen kao Ćurko i često se izvlači na levu stranu. Reč je zaista o neobičnom i odličnom igraču. Sitne je građe i deluje zaista dosta mladoliko, ali u njemu gori prava vatra i izuzetno zrelo igra. Iako je napadač, njegova igra je u potpunosti podređena ekipi, pravi je majstor da kao na tacni uposli saigrače u situacijama kada je i sam u prilici da ugrozi protivnički gol. Poseduje izuzetan pregled igre, zna da uputi i dobar centaršut, a pravi je majstor driblinga u mestu. Neumoran je i borben.

Saša Ćurko je klasičan napadač, igrač koji ima njuh za postizanje golova. Nije robustan igrač, ne poseduje ni neku zavidnu tehniku, ali zaista često ulazi u prilike i ima dobar stepen njihove realizacije. Postizanje golova je njegov glavni zadatak. Reč je inače o sinu nekadašnjeg golmana FK Vojvodine.


IGRAČI NA POZAJMICI

Igrači koji su ustupljeni drugim klubovima su uglavnom imali uspeha proteklog vikenda. Prednjači, zaista, Đorđe Šušnjar koji igra u velikoj formi za Donji Srem i svake nedelje postiže golove.

Kada je reč o našim igračima koji se nalaze u Hajduku iz Kule, sve je rečeno o tome u opisu susreta našeg prvog tima sa ovom ekipom.

U Prvoj ligi Srbije, u novosadskom derbiju između Novog Sada i Proletera koji je završen remijem 1:1, nastupili su Aleksandar Jovanović za domaći i Danilo Sekulić za gostujući tim. Jovanović je nažalost zbog povrede zamenjen već u petnaestom minutu, a Sekulić je pružio solidnu partiju, imao je jednu šansu za postizanje gola i zamenjen je nakon sat vremena igre. Proleter je trenutno drugi na tabeli sa samo bodom manje od vodećeg BASK-a, a Novi Sad zauzima šesto mesto sa 4 boda zaostatka za Proleterom.

U okviru redovnog kola Srpske lige Vojvodina, Veternik je na svom terenu savladao Solunac sa 2:1. Posle dužeg vremena u startnoj postavi domaćeg tima pojavio se i Danijel Faber i pružio dobru partiju. Imao je i jedan odličan prodor gde je saigračima namestio vrlo dobru priliku. Damir Drinić je standardan na golu Veternika i ovog puta je bio odličan i osujetio jednu dobru priliku za Solunac kada se lomio rezultat. Srđan Bečelić igra takođe u standardno dobroj formi i ovoga puta je svojim centaršutem namestio jedan gol za Veternik. Solidne partije su pružili i Stefan Babić i Aleksa Mijailović.

U istom takmičenju u Temerinu su snage odmerili domaća Sloga i Cement, gde su domaćini bili uspešniji i slavili pobedu od 4:3. Za Cement su u starton postavi nastupili Aleksandar Grković i Aleksandar Tanasin, a Tanasin je upravo bio strelac i prvog gola za svoju ekipu nakon što je dobro reagovao na jedan centaršut. Na početku drugog poluvremena Tanasin je izašao iz igre, a na teren je ušao Marko Stančetić. Desetak minuta pre kraja, zamenjen je i Grković. U svakom slučaju, Tanasin je pružio bolju partiju u odnosu na Stančetića i Grkovića i dobio bolju ocenu.

Donji Srem je kod kuće u jakom meču savladao Sentu sa 3:1, a ponovo je blistao Đorđe Šušnjar. Nakon dva postignuta gola u Kikindi prošlog vikenda i ovoga puta se jednom upisao u strelce. Odlično je reagovao na dodavanje jednog saigrača i jakim udarcem pogodio mrežu Sente. Do kraja meča imao je još jednu odličnu priliku da postigne gol, dobro je šutirao sa distance, ali je golman Sente odbranio njegov šut.

Proradio je i Palić, kod kuće je savladao do ovog kola vodeću Dolinu sa 2:0, a ceo meč za domaću ekipu je odigrao i Stefan Zogović koju je pružio sasvim dobru partiju što svakako ilustruje i podatak da nije primljen gol.

U okviru Vojvođanske lige zapad, u Erdeviku je ekipa Sloge Radničkog dočekala Prvi Maj iz Rume, a meč je završen bez golova. U startnoj postavi Sloge je bio Rafailo Miščević, zamenjen je u drugom poluvremenu, a tada je u igru ušao i Dejan Erak.


U narednom periodu nas očekuju nova uzbuđenja, a prvenstvene trke polako ulaze u završnicu prvog dela šampionata.

Press
Turska ipak najbolja opcija, Stanisavljević u Asterasu

U svetlu aktuelnih geopolitičkih zbivanja, a posebno posle obaranja ruskog vojnog aviona od strane turske armije, bilo je neizvesno gde će fudbaleri Vojvodine odraditi zimske pripreme. Već godinama unazad Novosađani su kraj januara i početak februara provodili na obalama...

Intervju
Enver Alivodić

Agresivnost i hitrina jesu ono po čemu sam prepoznatljiv, ali istovremeno voleo bih da sam mirniji u završnici!

Lista strelaca
Zukić9
Ivanović8
Vukanović7
Radulović6
Milosavljević4
Petrović3
Zady Sery3
Čumić2
Bolingi2
Campbell2

Igrač sezone
Vukanović23
Radulović20
Zady Sery19
Zukić15
Milosavljević15
Korać14
Índio14
Ivanović12
Carević12
Čumić12

Sećanja
dr Kosta HadžiOsnivač
dr Kosta Hadži

Nacionalni revolucionar, sportista i sportski radnik, kulturni poslenik, politički prvak, socijalni radnik i uglednik advokatskih organizacija. Začuđujuće je da se toliko energije našlo u venama ovog čoveka...